Mano CD Lempa

Labiau gal “naktinė lempa” nei “lempa”, bet neesmė :D
Prieš kelias savaites tvarkydamas kambarį radau krūvą sugadintų CD/DVD diskų, išmesti kažkaip ranka nekilo ir tuo metu prisiminiau ką galėčiau padaryti iš jų įdomaus – kažkada skaičiau apie tokią lempą iš diskų, pagalvojau galėčiau pagaminti savo versiją. Originalą galima rasti čia. Mano nesigavo tokia tobula kaip ten, nes neturėjau įvairiausių staklių, tad naudojau ką turėjau.

Tačiau vistiek gavosi gan gerai.
Gamyba nebuvo sunku, ir viską ko reikėjo radau “Senukuose”. Viso kainavo apie 40lt, gal mažiau…
Ką teko pirkti tai

  • Sriegtas strypas, 5mm diametras
  • Poveržlės, 200vnt
  • Varžtai, 9vnt
  • Varžtai su galvute, 6vnt
  • Apvalas jungiklis
  • Pakabinama fluorescencinė lempa
  • Fluorescencinė lemputė (T5)

Visa kita radau pas save dirbtuvėse.

Pagrindą kur viskas bus sudėta ir paslėpta naudojau metalinę apvalą dėžutę kur kadaise buvo pramoninis vaškas. Ji man atitiko tiksliai pagal disko diametrą, tad nudažiau juodai ir išgręžiau skyles.

Dėl šviesos viduryje galvojau naudoti paprastą halogeninę lempą, nes ji smarkiai šviečia ir nesklaido šviesos labai smarkiai, tačiau kaista nežmoniškai, pabijojau kad ištirpdys diskus :P

Galėjau naudoti tokio pat dydžio LED lempą, tačiau pavyko nutverti senukuose pakabinamą fluorescencinę lempą kuri tiko daug gražiau. Tiesą sakant man labai pasisekė ją gauti, nes ant jos buvo akcija ir buvo likus pati paskutinė – ta kur kabėjo ant sienos demonstracijai :D gerasis senukų darbuotojas pasiūlė ją nukabinti. Prie to pačio nusipirkau ir trumpesnę fluorescencinę lempą kurią įstačiau į vidurį.
Vietoje tos trumpesnės galėjau naudoti dvigubą fluorescencinę lempą, kuri dedasi į stalines lempas ir šviečia daug ryškiau, tačiau reikėjo daryti didesnes skyles viduryje, o aš neturėjau tokio frezo. Pirkti naujo irgi nesinorėjo.

Tačiau kad ta lempą galėčiau įkišti per vidurį kartu su laidu reikėjo didinti skylę. Kaip tyčia pati lempa idealiai atitiko visos lempos aukštį – pats net nustebau kad centimetras į centimetrą gavosi iš aukščio.

Statant diskus ant virbų dėjau ir poveržles tarp jų. Poveržlės buvo tokio pat storio kaip diskai, todėl gražiau gavosi kai buvo tarpai ir sunaudojau mažiau diskų, ant virbų galų užsukau veržles su galvomis kad būtų gražiau.

Kai diskai buvo sumauti, užveržti ir skylės praplatintos, laikas buvo sudėt elektroniką. Nieko nelaukęs išardžiau lempą pažiūrėt kas viduje

Na viduje buvo jungiklis, kurį man teko pakeist į apvalų, ir srovės transformatorius kuris keičia kintamą srovę į nuolatinę. Visa tai išėmus patrumpinau vamzduką kur buvo tas transformatorius įdėtas, kad tilptų man į dėžutę – vėlgi man labai pasisekė, nes tas transformatorius vos tilpo, kadangi buvo tokio pat ilgio kaip dėžutės diametras :P

Toliau teliko sugrūsti pačią lempą į vidurį ir pravesti laidus.

Ant pačio viršaus uždėjau gaubtą kurį radau kažkur :D nudažiau jį juodai, iš kitos puses užklijavau folijos kad būtų šioks toks reflektorius ir prisukau.

Štai tokia ir lempa gavosi. Šviečia blankiai, bet pakankamai.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments